Sedan starten 1974 har småländska ELME blivit världsledande inom tillverkningen av spreaders för containrar. Hemligheten är företagets unika förmåga att kundanpassa sina produkter men också samarbeten med partners som Proplate, som kan leverera komponenter med exakta dimensioner av hög kvalitet.

Louise Gustafsson

ELMES kunder finns framför allt bland trucktillverkare i Europa, Nordamerika och Kina, som integrerar ELME:s spreaders på sina truckar, berättar Louise Gustafsson, Inköpschef på ELME.

Sedan 2013 skär, bearbetar och levererar Proplate detaljer till småländska ELME, som är världens största oberoende tillverkare av så kallade spreaders. Det handlar om teleskoperande enheter som gör det möjligt för truckar och kranar att lyfta upp till 45 ton tunga containrar på 20 eller 40 fot ett tiotal meter upp i luften. Konstruktioner som måste kunna utstå extrema påfrestningar dygnet runt i tuffast tänkbara miljöer i containerterminaler i världens alla hörn.

– Flera av dem köper av oss även om de själva kan tillverka spreaders, säger hon. Det beror på att deras lösningar är standardiserade och saknar bredden i produktsortimentet. Vår styrka är att vi kan skräddarsy konstruktionerna efter kundernas behov och till alla typer av truckar dessutom. Det gör oss oberoende.

Höga krav
Under årens lopp har ELME levererat drygt 16 000 spreaders. En viktig framgångsfaktor är företagets flexibilitet i Älmhult där produkten kan arbetas fram från ritning till färdigt lyftok.

Slutkunderna kan ha specifika önskemål om sådant som vilka signaler som lamppanelen ska visa, placeringen av arbetsbelysning och vad lyftoket ska kunna hantera. Exempelvis finns det ok som kan tilta en container som är lastad med spannmål eller flis. De höga kraven från både kunder och slutkunder är också anledningen till att ELME väljer samarbetspartners med yttersta omsorg. Det handlar om partners som kan bidra med komponenter av högsta kvalitet.

Som Proplate, som bidrar med ett 20-tal detaljer i konstruktionsstålet S355. Däribland de stora och bärande delarna till produkten ELME Spreader Model 818, ett så kallat gantry som slutkunderna monterar på sina gaffeltruckar när de behöver lyfta lastade containrar.

”Vi hjälper varandra”
Samarbetet fungerar alldeles utmärkt, berättar Louise Gustafsson.

– Proplate har en mycket bra utrustning och en fin verkstad som kan skära i både gas och plasma med hög precision. Detaljerna blir väldigt kvalitetssäkra, även om plåtarna kan vara så tjocka som 70 millimeter. Det är en styrka.

Det är inte alltid helt enkelt, konstaterar hon.
– Vi kan ha snäva toleranser och komma med önskemål om både det ena och det andra. Våra slutkunder vet ju exakt vad de vill ha. Men Proplate kan vi lita på. Det blir alltid rätt.

– Sedan tycker jag också att de mjuka värdena fungerar ypperligt. Våra kontaktpersoner är service minded och ligger hela tiden steget före. Ett av många exempel är att de alltid håller vår plåt i lager. De delar också med sig av sin kompetens och erfarenhet. Vi hjälper varandra. Den typen av proaktivitet sätter vi självklart stort värde på.

KONTAKTA MIG FÖR MER INFORMATION

Josefine Lilja

Josefine Lilja

Communications Manager

  +46 10 19 54 115
  +46 70 898 85 82
  josefine.lilja@proplate.se