Att skära 17 meter långa och tunna stag i specialstål kräver precision. Amerikanska Manitowoc väljer Proplate.

– De har utrustningen och kunnandet. Kvaliteten på deras produkter är exceptionellt bra, säger företagets inköpschef Anthony Sternberg.

Anthony Sternberg, Commodity Manager at Manitowoc

– Proplate gör mycket som är bra men en sak är exceptionellt bra; produktionen av stag, boom-straps som vi kallar dem. Företaget är definitivt världsledande inom området och levererar till alla de stora – Liebherr, Manitowoc, Kobelco. Kvalitén är avgörande.

Samarbetet mellan de båda företagen började redan 2002. Så kom finanskrisen och Manitowoc drog sig tillbaka till den inhemska marknaden. Men sedan några år tillbaka har de valt en helt ny strategi.

– All tillverkning i Amerika flyttades till Pennsylvania. Tre saker samverkade; tajmingen var bra, affärerna gick bra och ekonomin var stabil. Det var då vi gick igenom vilka partners vi ville återvända till. Proplate var en av dem.

De specialtillverkade stagen i Manitowocs bandgående kranar kommer nu återigen från Oxelösund. Ett val som inköpschef Anthony Sternberg är mycket nöjd med.

Varför Proplate igen?

– Av flera skäl. Proplate gör mycket som är bra men en sak är exceptionellt bra; produktionen av stag, boom-straps som vi kallar dem. Företaget är definitivt världsledande inom området och levererar till alla de stora – Liebherr, Manitowoc, Kobelco. Kvalitén är avgörande. För att klara säkerhetskraven i våra produkter krävs enormt hög kvalitet.

Hur märks den höga kvaliteten?

– De har utrustningen och det tekniska kunnandet. De är experter inom sitt område. Det är inte många som klarar att skära i de längder vi behöver. Proplate gör ett enastående bra jobb och har gjort viktiga tekniska investeringar under åren. Sen är det en fördel att de är granne med SSAB som levererar specialstålet. Den relationen är viktig. Kvaliteten på komponenterna är helt enkelt oöverträffad.

Anthony Sternberg förklarar att Manitowoc har förtroende för Proplate och litar på företaget. Det är också en del av begreppet kvalitet. Många amerikanska företag, till skillnad från Manitowoc, väljer att stanna på den inhemska marknaden. Det finns föreställningar om att avgifter, tull och transporter gör den globala vardagen besvärlig.

Är det krångligt att ha en underleverantör i Sverige?

– Nej, absolut inte. Helt ärligt, för mig spelar det ingen roll om ett företag  ligger nära eller finns på andra sidan Atlanten. Inte så länge kvalitet och kostnad är jämförbara.

Är någonting annorlunda när ni jobbar med Proplate jämfört med om det är en granne?

– I princip inte. Priserna är i dollar och Proplate sköter all hantering av leveranserna, med transporter, tullfrågor och sånt. För oss blir det varken merarbete eller extra kostnader. Vi har inte stött på några problem. Jag skulle säga att det inte är någon skillnad alls mot att handla lokalt.

Hur ser ert framtida samarbete med Proplate ut?

– Jag hoppas att det ska kunna växa. De är experter på det de gör och vi uppskattar att göra affärer med dem.

KONTAKTA MIG FÖR MER INFORMATION

Josefine Lilja

Josefine Lilja

Communications Manager

  +46 10 19 54 115
  +46 70 898 85 82
  josefine.lilja@proplate.se